JT65 is één van de digitale modes die ik gebruik. Het is een uiterst efficiënte zwak-signaal modus, waarmee het mogelijk is om signalen te decoderen die je gewoon niet kunt horen in audio en zelfs nauwelijks kan zien in een 'waterval' scherm. JT65 is geschreven door Joe Large (W6CQZ) en heeft deze naam omdat het 65 tinten verstuurd verspreid over 175Hz. De "JT" deel komt van de oorspronkelijke maker van dit soort mode, Joe Taylor (K1JT), de winnaar van de Nobelprijs voor de natuurkunde 1993, en de auteur van de uitstekende HSMS en EME software bekend als WSJT.

Net als met de meeste digitale modes (PSK31, SSTV etc.), moet je een interface hebben tussen de zendontvanger en de geluidskaart van de computer. Verder heb je een stukje software nodig, ik gebruik is WSJT-X  Met JT65 ben je beperkt bent tot zeer kleine boodschappen, met een limiet van 13 tekens per bericht.

Elk bericht wordt in een bestek van 48 seconden verzonden, te beginnen bij de start van elke minuut. Daarna is het 12 seconden stil, waarin de software het ontvangen signaal decodeert. Daarna begint het tegenstation 48 seconden te zenden, warnaa het weer 12 seconden stil is.

Een persoon stuurt op de oneven minuut, en de tweede persoon stuurt op de even minuut. Belangrijk is dus dat de klok van de computer tot op de honderdste seconde gelijk loopt bij jouw en je tegenstation, anders mis je een stukje van de overdracht.

Handig is de online tool PSK Reporter te gebruiken om te zien waar je JT65 signaal ontvangen wordt met je zender- en antenneopstelling. Net als bij PSK31 is er een "waterval" die meerdere QSO's toont. Na het afstemmen op een JT65 frequentie, wacht je een minuut om de cyclus te voltooien. Daarna klik je op een CQ-bericht (groene regels) om te beantwoorden. Als je een antwoord krijg is de regel roodgekleurd.  De grijze regels zijn de andere verbindingen die gelijktijdig gemaakt worden op de frequentie.


JT65 wordt gebruikt op verschillende kortegolf-banden in USB-mode. Op 10 meter: 28.076 MHz, 20 meter 14.076 MHz en op 40 meter 7.076 MHz.